Laurence Alpay

Docent masteropleiding Advanced Health Informatics Practice

Sinds 2013 werk ik met veel plezier bij hogeschool Inholland als docent. Ik verzorg modules over de onderwerpen eHealth, praktijkgericht onderzoek, ethiek, wet- en regelgeving en projectmanagement. Ik ben zelf vooral opgeleid als onderzoeker, maar heb veel ervaring opgedaan met het geven van gastcolleges, en het begeleiden van master- en PhD-studenten. Ik heb gewerkt als senior onderzoeker bij de afdeling ZorgInnovatie en Expertise Centrum Life Style van TNO en bij de afdeling Klinische informatiekunde van het Leiden Universitair Medisch Centrum.

Het leuke aan lesgeven aan een post-hbo of masteropleiding is dat je werkt met ervaren professionals die echt geïnteresseerd zijn en zelf veel inbrengen. Mijn studenten zijn heel gemotiveerd. Ik vind het geweldig wanneer ik de vooruitgang zie bij mijn studenten, wanneer ik zie dat ze zich ontwikkelen. Ik maak van de les graag een interactief gebeuren waarbij ik probeer mensen uit te dagen.

Het is belangrijk om tijdens de studie buiten je comfortzone te treden. Wanneer je leert creatief te zijn en je proactief opstelt, leer je het meest. Ik zie vooral veel vooruitgang bij studenten die zich kwetsbaar durven op te stellen. Het durven stellen van vragen en het ter discussie durven stellen van het eigen werk leidt tot een betere kwaliteit van de producten die ze afleveren. Waarbij we natuurlijk wel de afspraak hebben gemaakt dat wat in de collegezaal of digitale leeromgeving naar voren komt, daar ook blijft.

Hoe pittig studenten de opleiding vinden, is mede afhankelijk van hun werkervaring en opleiding. Als je nooit iets hebt gedaan op het snijvlak van zorg & ICT, zijn sommige modules moeilijker dan als je al meer projecten op dat gebied hebt gedaan, of als je een achtergrond hebt met ICT. Maar met een hbo-opleiding binnen zorg of welzijn en een paar jaar werkervaring zou het voor iedereen met inzet en ambitie haalbaar moeten zijn. Het blijft een hbo-masteropleiding, dus het niveau is daar ook naar. Tijd moet je er zeker ook in steken, maar na afronding van de opleiding ben je dan ook in het bezit van een diploma waar je mee vooruit kunt. Je doet niet alleen veel kennis op, maar je verwerft ook andere competenties waarmee je als bruggenbouwer tussen zorg en ICT een kansrijke toekomst in gaat.

Laurence is actief op social media:
Twitter @alpayll en @masterzorgict